Her er en oppgave til de av dere som enten ikke har tegnet på årevis, eller er usikre og kritiske til egne tegnekunnskaper, men har lyst til å utrykke dere i tegneserieform. Oppgaven består i å tegne som et barn.
Alle barn tegner, og de går gjennom bestemte utviklingstrinn (som du kan lese om her og her og sikkert mange andre steder hvis du googler litt), men i begynnelsen av tenårene/puberteten slutter de fleste å tegne. Det er det mange grunner til, men det lar vi foreløpig ligge, og konsentrerer oss om alderen før man har lært å lese og skrive - altså fra fem til syv år. I den alderen tegner de fleste omtrent som dette:
Alt var mer symboler enn en korrekt gjengivelse av hvordan ting faktisk ser ut. Etterhvert lærte man seg enkelte tall og bokstaver, og tegnet dem helt naturlig inn sammen med de andre figurene og elementene på arket. Kronen på verket var når man kunne vise tegningen til en voksen og peke og forklare tydelig hva allting var, og så få skryt av hvor flink man var.
Hvis du nå finner fram blyant og papir (eller får en voksen til å hjelpe deg, haha!) så skal du få oppgaven av meg. Jeg vil gjerne at du prøver å tenke som en seksåring og tegner følgende figurer:
Mann
Dame
Hund
Katt
Hus
Tre
Prøv å unngå å tegne kun fyrstikkmennesker. Det unngår du ved å tegne kroppen som en form (f.eks. firkant, sirkel eller oval) og ikke bare en strek. Armer og bein kan du enten tegne som streker eller gjøre dem til former også. Seksåringer tegner ofte ganske stivt, med alle figurene plantet nederst på arket, men du skal prøve å gjøre det litt mer dynamisk. Tegn figurene både forfra, i profil og i halvprofil - bruk flere ark og prøv flere ganger til du synes du får dreisen på det.
I neste del av oppgaven skal du tegne en firkant på et ark, størrelsen bestemmer du selv. Dette er rammen for bildet du skal tegne, akkurat som en tegneserierute. Oppgaven nå består i å plassere de seks elementene - mann, dame, hund, katt, hus og tre - innenfor denne rammen på en interessant, dramatisk eller morsom måte.
Perspektiv trenger du ikke tenke så mye på - behold preget av barnetegninger. Men du kan godt variere størrelsen på elementene, sånn at alt som er nærme er stort og det som er lenger unna tegner du mindre. Du trenger heller ikke tegne hele figurene/elementene i rutene, men kan godt beskjære dem på ulike måter, f.eks. ved å se over skulderen på noen eller at vi ser kun overkroppen på noen eller kanskje kun føttene. Prøv å tenke med et kamerablikk. La gjerne figurene gjøre noe i ruta, som å gå, løpe, snakke, hoppe eller annet. Det gjør tegningen mer levende.
Når du har laget en slik rute, tegner du en til, og en til osv. Tegn rutene i ulike størrelser og prøv å gjøre motivene så ulike som mulig. Men hold deg til en rute per ark foreløpig.
Denne oppgaven er som du skjønner en øvelse i figurdesign og bildekompisisjon, noe vi serietegnere jobber med daglig. Bruk mye tid på denne grunnleggende øvelsen, så tar vi det et skritt videre neste gang.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.