torsdag 25. juni 2009

Trenger du et kurs?


Jeg har holdt tegneseriekurs siden 1991 over store deler av landet. Mest på ungdomsskoler og biblioteker, men også på videregående skoler, kunstskoler, samfunnshus, studenthus, sommerleire, utdrikningslag, messer, seminarer og festivaler. Jeg har to typer kurs: Lynkurs og fordypningskurs.



Lynkurs:


Etter en kort innføring i enkel tegneteknikk får deltagerne i oppgave å lage sin egen tegneseriefigur og et kladdemanus. Så viser jeg eksempler på hvordan de kan jobbe videre med manuset på vei til en ferdig tegneserie. Jeg vektlegger at tegneserien er en unik uttrykksform i krysningspunktet mellom film, litteratur, animasjon, illustrasjon, grafisk design og kalligrafi.


Lynkurset passer for alle alderstrinn og tar ca 90 minutter, men kan utvides hvis det er ønskelig. Maks 60 deltagere.



Fordypningskurs:


Deltagerne får i oppgave å lage sin egen tegneserieside, fra idé og manus til ferdig originaltegning, mens jeg gir dem grundig innføring og oppfølging gjennom alle trinn i prosessen. Etter endt kurs kan de ferdige sidene samles i et hefte, bli en utstilling, eller legges ut på nett.


Fordypningskurset passer for alle fra 13 år og oppover og tar fra to dager til en hel uke. Maks 15 deltagere.



Utstyr:


Jeg trenger en flipover eller whiteboard som jeg kan tegne på så alle kan se, og en projektor jeg kan koble laptopen til. Deltagerne trenger papir (vanlig A4 kopipapir) og blyant. Til fordypningskursene tar jeg med profesjonelt tegnepapir og tusjpenner.


Priser og betingelser:


Jeg pleier å ta utgangspunkt i minstesatsene til Norsk Forfattersentrum. De finner du her.



Ta gjerne kontakt hvis du vil arrangere tegneseriekurs. Og hvis du vet om noen som burde gjøre det - er det hyggelig om du tipser dem om denne bloggen.


Reportasjer fra kursene mine:


Hønefoss 2002

Jessheim 2007

Tynset 2008


Flere reportasjer.


tirsdag 23. juni 2009

Litt om meg:




Mitt navn er Tore Strand Olsen. Jeg har jobbet profesjonelt med tegneserier siden 1990. Først for månedsbladet Pyton, og senere for blader som Pondus, Nemi, Ernie, Forresten og Gorilla. Nå tegner jeg serien Ørn Bjørn & Jørn og gåtetegningene Gjett Hvilken Film i bladet Rutetid.

Her er noen bøker og album jeg har fått gitt ut:




Ola Hegdal og jeg samarbeidet om denne tegneseriebiografien som ble utgitt i forbindelse med filosofen Arne Næss' 90-årsdag. Den største utfordringen for oss var å få plass til 90 år på 90 sider.

Utgitt av Kagge Forlag



Blått Blod

Kronprins Haakon reiser 20 år inn i framtiden med en tidsmaskin og møter bl.a. sitt framtidige jeg. Igjen står Ola Hegdal for manus og jeg for tegningene.

Utgitt av Schibsted Forlag



De Hundre Beste Ørn Bjørn & Jørn

Verdens dummeste tegneserie gikk fast i bladene Pyton og Pondus, og denne boka samler de hundre beste sidene. Som vil si alle sammen.

Utgitt av Allers Familie-Journal AS



Espen-album nr 1 - Makan Til Julenisse!

Julehefte med Espen Askeladd som liten gutt, med handlingen plassert i vår tid.

Utgitt av Allers Familie-Journal AS



Pyton-album: Fobi & Noia

Samlealbum med den tragiske romatikkserien om Fobi Claussen og Noia Feber - skal de aldri få hverandre?

Utgitt av Bladkompaniet



Pyton-album: Serieparodier

Asterix, Pink Panter, Bamse og Viggo er blant tegneseriene som får gjennomgå i dette samlealbumet.

Utgitt av Bladkompaniet




Mitt første tegneserieblad med serier som Mambo, Anti-Christian og Vidkun & Benito.

Utgitt av Jippi Forlag


I tillegg til tegneserier har jeg jobbet med illustrasjon og animasjon.

Her er et intervju som Øyvind Holen gjorde med meg i 2002.


torsdag 18. juni 2009

lørdag 6. juni 2009

Tegneserieforedrag i Second Life


Morten Harper forteller:


For noen uker siden ble jeg invitert til å holde foredrag om tegneserier hos Norgesbiblioteket. Det er et virtuelt bibliotek som holder til i Second Life. Jeg tok for meg tegneserienes historie og moderne tegneserieromaner. Det var en ny arena for min del, men en morsom opplevelse. Ekstra stas var det selvsagt å kunne entre foredragspodiet flyvende. 


Norgesbiblioteket har et eget bygg i dette nettsamfunnet og foredraget fant sted på taket deres. I praksis satt jeg hjemme i Oslo. Foredraget mitt var muntlig, mens tilhørerne kunne stille spørsmål eller kommentere via tekstmeldinger. Jeg viste også en del bildeeksempler. Som du ser av bildet var det for brukerne nesten som en vanlig foredragssituasjon. Jeg er representert av en animert figur og bildene vises på en skjerm. 


Foredraget ble holdt 20. mai. Du kan lese mer om Norgesbiblioteket i Second Life her.